Zadzwoń: 570 560 780    Wyślij email: info@sindibad.pl    FB/Inst: SindibadKrakow 

flag pl flag en
Producenci

Sklep stacjonarny

  Rynek Kleparski 4
  31-150   Kraków
  tel.: 32 307 72 73

 

Promocje
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
65,00 zł 35,00 zł
szt.
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
43,00 zł 25,99 zł
szt.
Ciasto makaronowe nitki TAZE KADAYIF 500 g IPEK
Ciasto makaronowe nitki TAZE KADAYIF 500 g IPEK
15,00 zł 7,50 zł
szt.
Do jakich potraw można użyć przypraw indyjskich?
Do jakich potraw można użyć przypraw indyjskich?

Kuchnia indyjska zachwyca nietypowymi smakami i orientalnymi przyprawami. Feeria smaków, ale także i barw, sprawia, że Polacy pokochali indyjskie specjały. Do jakich zatem najbardziej typowych potraw użyjemy takich przypraw, jak:

  • curry
  • kolendra
  • chili
  • cynamon?

Curry

Curry jest najbardziej popularnym daniem kuchni indyjskiej, podobnym konsystencją do polskiego gulaszu. Składa się na niego gęsty sos, w którym pływają kawałki mięsa z kurczaka lub kawałki baraniny, ryb, owoców morza lub owoców. O smaku całej potrawy decyduje sos oraz przyprawy. Sos przyrządzany jest na bazie mleka kokosowego, inny jego wariant to sos śmietano-pomidorowym czy pomidorowo-maślany. Można go zagęścić mielonymi migdałami lub mielonymi orzechami nerkowca.

Smak curry zależy także od przypraw: mogą być niezwykle pikantne lub nieco słodsze.

Tandoor

Podczas gdy przy odrobinie wysiłku i posiadaniu odpowiednich składników, curry przygotujemy w domu samodzielnie, o tyle w celu skosztowania ogromnej części dań kuchni indyjskiej musimy udać się do indyjskiej restauracji. Dania te bowiem to dania pieczone w piecu tandoor. Ewentualnie skorzystać możemy ze specjalnego naczynia do przygotowywania tego typu potraw lub z piekarnika czy grilla. Sekret tych potraw tkwi nie tylko w specjalnych piecach, ale również w wyjątkowych marynatach z jogurtu ze specjalną przyprawą indyjską, nadającą im niepowtarzalny smak.

Potrawy wegetariańskie

Kuchnia indyjska nierozerwalnie związana jest z religią hinduistyczną, dlatego odnajdziemy w niej tak wiele dań wegetariańskich.

Ogromną część z nich stanowią dania z warzyw strączkowych, na przykład zupa z soczewicy, z dodatkiem dużej ilości przypraw indyjskich, pomidorów i mleka kokosowego. Kolejna grupa to dania z cukinii, batatów, marchewki, dyni oraz cebuli, czyli alu kofta: smażone kulki warzywne. Innym przykładem będzie pakora, czyli kawałki warzyw zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim tłuszczu. Do każdej z tych potraw dodaje się popularne indyjskie przyprawy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony