
Kuchnia indyjska zachwyca nietypowymi smakami i orientalnymi przyprawami. Feeria smaków, ale także i barw, sprawia, że Polacy pokochali indyjskie specjały. Do jakich zatem najbardziej typowych potraw użyjemy takich przypraw, jak:
- curry
- kolendra
- chili
- cynamon?
Curry
Curry jest najbardziej popularnym daniem kuchni indyjskiej, podobnym konsystencją do polskiego gulaszu. Składa się na niego gęsty sos, w którym pływają kawałki mięsa z kurczaka lub kawałki baraniny, ryb, owoców morza lub owoców. O smaku całej potrawy decyduje sos oraz przyprawy. Sos przyrządzany jest na bazie mleka kokosowego, inny jego wariant to sos śmietano-pomidorowym czy pomidorowo-maślany. Można go zagęścić mielonymi migdałami lub mielonymi orzechami nerkowca.
Smak curry zależy także od przypraw: mogą być niezwykle pikantne lub nieco słodsze.
Tandoor
Podczas gdy przy odrobinie wysiłku i posiadaniu odpowiednich składników, curry przygotujemy w domu samodzielnie, o tyle w celu skosztowania ogromnej części dań kuchni indyjskiej musimy udać się do indyjskiej restauracji. Dania te bowiem to dania pieczone w piecu tandoor. Ewentualnie skorzystać możemy ze specjalnego naczynia do przygotowywania tego typu potraw lub z piekarnika czy grilla. Sekret tych potraw tkwi nie tylko w specjalnych piecach, ale również w wyjątkowych marynatach z jogurtu ze specjalną przyprawą indyjską, nadającą im niepowtarzalny smak.
Potrawy wegetariańskie
Kuchnia indyjska nierozerwalnie związana jest z religią hinduistyczną, dlatego odnajdziemy w niej tak wiele dań wegetariańskich.
Ogromną część z nich stanowią dania z warzyw strączkowych, na przykład zupa z soczewicy, z dodatkiem dużej ilości przypraw indyjskich, pomidorów i mleka kokosowego. Kolejna grupa to dania z cukinii, batatów, marchewki, dyni oraz cebuli, czyli alu kofta: smażone kulki warzywne. Innym przykładem będzie pakora, czyli kawałki warzyw zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim tłuszczu. Do każdej z tych potraw dodaje się popularne indyjskie przyprawy.