
Sklep stacjonarny
Rynek Kleparski 4
31-150 Kraków
tel.: 32 307 72 73
Cząber 20 g






Opis
Cząber
Cząber był jedną z najsilniejszych przypraw dostępnych dla Europejczyków, dopóki eksploracja świata i handel nie przyniosły im tropikalnych przypraw takich jak czarny pieprz. Wykorzystywany był do poprawienia smaku jedzenia przez ponad 2000 lat. Uważa się, że podczas panowania Cezara, Rzymianie przywieźli cząber do Anglii, gdzie szybko stał się popularny zarówno w medycynie, jak i jako przyprawa.
Zastosowanie w kuchni:
Posiada bardzo charakterystyczny, nieco ostry smak, kojarzący się wielu osobom z pieprzem. Świeże lub częściej suszone ziele dodaje się do potraw z fasoli, grochu, bobu, zup, dań z jaj, ziemniaków, twarożków. Otarte ziele i olejek używane są jako ostra przyprawa do marynat, konserw mięsnych, rybnych i jarzynowych, a zwłaszcza ogórków i kapusty. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego oraz mieszanki ziół prowansalskich.