
Sklep stacjonarny
Rynek Kleparski 4
31-150 Kraków
tel.: 32 307 72 73
Pistacje bez łupiny 20g






Opis
Pistacje bez łupin
Nazywane zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia, to nasiona drzewa pistacjowego ukryte w szarawej łupinie, które odznaczają się zawartością wielu wartości odżywczych. Przede wszystkim jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu. Poza tym w tych pochodzących z Iranu i USA orzechach można znaleźć sporo błonnika, białka, wzmacniającego kości wapnia i fosforu, kojących nerwy witamin z grupy B, witaminę E zwaną witaminą "młodości" i antyoksydanty.
Zastosowanie w kuchni:
Z tych zielonych orzeszków można przygotować wiele różnych słodkości, np. bakławę. Ten popularny w kuchni tureckiej i ormiańskiej deser składa się z warstw ciasta przekładanych posiekanymi orzechami - najczęściej nerkowca, migdałami i pistacjami - oraz miodem. Wierzch baklawy polewany jest lukrem i posypywany nieposolonymi pistacjami.
Inny deser na bazie pistacji to Künefe, który składa się z dwóch warstw niteczek zanurzonych w syropie, zwanych kadayif oraz sera i pokruszonych pistacji.
Wykorzystywane są również w przemyśle spożywczym i cukierniczym - do wyrobu lodów, deserów, budyni, nadzienia do cukierków, marcepanów, ciast.