
Sklep stacjonarny
Rynek Kleparski 4
31-150 Kraków
tel.: 32 307 72 73
Sezam biały 20g






Opis
Sezam biały
Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Czarny sezam również jest słodki, lecz odznacza się znacznie intensywniejszym aromatem.
Zastosowanie w kuchni:
Ziarna sezamu można jeść surowe lub prażone. Można je uprażyć samemu, rozkładając na blasze i wypiekając w piekarniku w 175 st. C przez 10-15 minut lub do momentu, aż się lekko zarumienią.
Ziarna sezamu można dodawać do własnoręcznie pieczonego chleba, ciastek oraz muffinek. W połączeniu z tamaryszkiem, octem ryżowym i rozgniecionym czosnkiem stanowią doskonały sos do sałatek. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. W kuchni Bliskiego Wschodu na bazie lekko podprażanych ziaren sezamu wytwarza się Tahini - masło (pastę) sezamowe, używane do przygotowywania wielu potraw, m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny.Sezam jest także składnikiem gomasio, przyprawy nazywanej solą sezamową. Gomasio pochodzi z Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej soli.