
Sklep stacjonarny
Rynek Kleparski 4
31-150 Kraków
tel.: 32 307 72 73
Sezam czarny 20g






Opis
Sezam czarny
Właściwości lecznicze sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. W XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych. Obecnie sezam jest znany na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni, gdzie wykorzystuje się ziarna sezamu, które - w zależności od gatunku - mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Największą popularnością cieszą się dwie odmiany - biała i czarna. Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Czarny sezam również jest słodki, lecz odznacza się znacznie intensywniejszym aromatem.
Zastosowanie w kuchni:
Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Zastosowanie ziaren sezamu jest bardzo szerokie. Używany jest do surówek, ciast i deserów oraz panierowania. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych i farszach. Z nasion sezamu produkuje się również olej.