Zadzwoń: 570 560 780    Wyślij email: info@sindibad.pl    FB/Inst: SindibadKrakow 

flag pl flag en
Producenci

Sklep stacjonarny

  Rynek Kleparski 4
  31-150   Kraków
  tel.: 32 307 72 73

 

Promocje
Marokańskie zielone oliwki ostre 2450 g MNS
Marokańskie zielone oliwki ostre 2450 g MNS
35,00 zł 17,50 zł
szt.
Tymianek Zaatar czerwony 400 g Durra
Tymianek Zaatar czerwony 400 g Durra
22,00 zł 11,00 zł
szt.
Ser Beyaz Peynir 55% tł. 1500 g Erzurum
Ser Beyaz Peynir 55% tł. 1500 g Erzurum
35,00 zł 15,00 zł
szt.
Marokańskie czarne oliwki 1500 g MNS
Marokańskie czarne oliwki 1500 g MNS
35,00 zł 17,50 zł
szt.
Tureckie ciastka truskawkowe RONDO 76 g Ulker
Tureckie ciastka truskawkowe RONDO 76 g Ulker
3,99 zł 1,99 zł
szt.
TYGIELEK do kawy 100 ml miedziany
TYGIELEK do kawy 100 ml miedziany
28,00 zł 9,99 zł
szt.
TYGIELEK do kawy 150 ml miedziany
TYGIELEK do kawy 150 ml miedziany
32,00 zł 13,99 zł
szt.
Tortilla pszenna wraps 25 cm 18 szt. Turka
Tortilla pszenna wraps 25 cm 18 szt. Turka
15,00 zł 12,75 zł
szt.

Sezam czarny 20g

Cena: 1,20 zł 1.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: BFF6-1345B

Opis

Sezam czarny 

 

Właściwości lecznicze sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. W XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych. Obecnie sezam jest znany na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni, gdzie wykorzystuje się ziarna sezamu, które - w zależności od gatunku - mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Największą popularnością cieszą się dwie odmiany - biała i czarna. Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Czarny sezam również jest słodki, lecz odznacza się znacznie intensywniejszym aromatem.

 

Zastosowanie w kuchni:

Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Zastosowanie ziaren sezamu jest bardzo szerokie. Używany jest do surówek, ciast i deserów oraz panierowania. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych i farszach. Z nasion sezamu produkuje się również olej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony