
Sklep stacjonarny
Rynek Kleparski 4
31-150 Kraków
tel.: 32 307 72 73
Sumak 20g






Opis
Sumak
Krzew sumak pochodzi z Bliskiego Wschodu. Rodzi ciemnoczerwone owoce, które są suszone i rozdrobnione na gruby proszek. Sumak jako przyprawa był od dawna używany w Europie w celu nadania potrawom cierpkości aż do momentu kiedy Rzymianie wprowadzili cytryny do tego obszaru. Chociaż jest to mniej powszechne, owoce sumaka mogą być sprzedawane również w całości. Mielony sumak jest przyprawą uniwersalną o pikantnym, lekko cytrynowym smaku chociaż mniej kwaśny niż sok z cytryny. Szczypta sumaku nadaje również pięknego koloru każdemu daniu.
Mielony sumak jest szeroko dostępny na rynkach Bliskiego Wschodu, ale coraz częściej możemy go spotkać w sklepach spożywczych. Sumak należy przechowywać w szczelnym pojemniku, z dala od źródeł światła i ciepła.
Jak używać sumak?
Sumak jest szeroko stosowaną przyprawą w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest używany np. w marynatach, sosach, chociaż najlepiej jest posypać nim jedzenie bezpośrednio przed podaniem. Doskonale sprawdza się również w towarzystwie warzyw, grillowanej jagnięciny, kurczaka i ryby. Sumak jest głównym składnikiem przyprawy Za’atar, jako przyprawa w sałatce Fattoush oraz do posypywania dipów takich jak hummus.
Zalety sumaku
Sumak jest bogaty w przeciwutleniacze dzieki czemu jest idealnym dodatkiem do diety w przypadku choroby niedokrwiennej serca. Wykazuje również korzystny wpływ na pacjentów z cukrzycą. Owoce sumaka mają właściwości diuretyczne (moczopędne) i są stosowane w dolegliwościach jelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.