Zadzwoń: 570 560 780    Wyślij email: info@sindibad.pl    FB/Inst: SindibadKrakow 

flag pl flag en
Producenci

Sklep stacjonarny

  Rynek Kleparski 4
  31-150   Kraków
  tel.: 32 307 72 73

 

Promocje
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
43,00 zł 25,99 zł
szt.

Sumak 20g

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 86D5-70852

Opis

Sumak

 

Krzew sumak pochodzi z Bliskiego Wschodu. Rodzi ciemnoczerwone owoce, które są suszone i rozdrobnione na gruby proszek. Sumak jako przyprawa był od dawna używany w Europie w celu nadania potrawom cierpkości aż do momentu kiedy Rzymianie wprowadzili cytryny do tego obszaru. Chociaż jest to mniej powszechne, owoce sumaka mogą być sprzedawane również w całości. Mielony sumak jest przyprawą uniwersalną o pikantnym, lekko cytrynowym smaku chociaż mniej kwaśny niż sok z cytryny. Szczypta sumaku nadaje również pięknego koloru każdemu daniu. 


Mielony sumak jest szeroko dostępny na rynkach Bliskiego Wschodu, ale coraz częściej możemy go spotkać w sklepach spożywczych. Sumak należy przechowywać w szczelnym pojemniku, z dala od źródeł światła i ciepła.

 

Jak używać sumak?


Sumak jest szeroko stosowaną przyprawą w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest używany np. w marynatach, sosach, chociaż najlepiej jest posypać nim jedzenie bezpośrednio przed podaniem. Doskonale sprawdza się również w towarzystwie warzyw, grillowanej jagnięciny, kurczaka i ryby. Sumak jest głównym składnikiem przyprawy Za’atar, jako przyprawa w sałatce Fattoush oraz do posypywania dipów takich jak hummus.

 

Zalety sumaku


Sumak jest bogaty w przeciwutleniacze dzieki czemu jest idealnym dodatkiem do diety w przypadku choroby niedokrwiennej serca. Wykazuje również korzystny wpływ na pacjentów z cukrzycą.  Owoce sumaka mają właściwości diuretyczne (moczopędne) i są stosowane w dolegliwościach jelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony