Zadzwoń: 570 560 780    Wyślij email: info@sindibad.pl    FB/Inst: SindibadKrakow 

flag pl flag en
Producenci

Sklep stacjonarny

  Rynek Kleparski 4
  31-150   Kraków
  tel.: 32 307 72 73

 

Promocje
Tortilla pszenna wraps 25 cm 18 szt. Turka
Tortilla pszenna wraps 25 cm 18 szt. Turka
15,00 zł 12,75 zł
szt.
Tureckie ciastka truskawkowe RONDO 76 g Ulker
Tureckie ciastka truskawkowe RONDO 76 g Ulker
3,99 zł 1,99 zł
szt.
TYGIELEK do kawy 100 ml miedziany
TYGIELEK do kawy 100 ml miedziany
28,00 zł 9,99 zł
szt.
Ser Beyaz Peynir 55% tł. 1500 g Erzurum
Ser Beyaz Peynir 55% tł. 1500 g Erzurum
35,00 zł 15,00 zł
szt.
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
65,00 zł 35,00 zł
szt.
Marokańskie czarne oliwki 1500 g MNS
Marokańskie czarne oliwki 1500 g MNS
35,00 zł 17,50 zł
szt.
Marokańskie zielone oliwki ostre 2450 g MNS
Marokańskie zielone oliwki ostre 2450 g MNS
35,00 zł 17,50 zł
szt.
Tymianek Zaatar czerwony 400 g Durra
Tymianek Zaatar czerwony 400 g Durra
22,00 zł 11,00 zł
szt.
TYGIELEK do kawy 150 ml miedziany
TYGIELEK do kawy 150 ml miedziany
32,00 zł 13,99 zł
szt.

Szafran 0,5g z Iranu

Cena: 15,00 zł 15.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: EDDA-941F7

Opis

Szafran 0,5g

 

Szafran to przyprawa, która znajduje zastosowanie w kuchni, a także w lecznictwie już od co najmniej 5000 lat. To Sumerowie i starożytni Grecy (szafran pochodzi prawdopodobnie z Krety) zaczęli ją otrzymywać z wysuszonych znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego.

Potrzeba aż 150 tys. znamion tych kwiatów, by uzyskać 1 kg przyprawy. Poza tym szafran jest zbierany i przetwarzany ręcznie, co jest niezwykle pracochłonne. Z tych powodów szafran jest najdroższą przyprawą na świecie.

Zastosowanie w kuchni:


W kuchni arabskiej szafran dodawany jest do potraw z ryżu, kawy, chleba, a w hiszpańskiej - do paelli (potrawy z ryżu, kawałków kurczaka, papryki i różnych dodatków) czy fabady (to gęsta "zupa" fasolowa, gotowana na różnorakim mięsie). W Polsce szafran stosowany jest od lat do potraw z ryby i do flaków. Można nim również przyprawić desery (np. polską babę wielkanocną czy szwedzki Lussekatter, czyli szafranowe bułeczki). Pasuje też puddingów, włoskiej panna cotty i lodów. Szafran można dodawać także do warzyw, głównie fenkułu, szparagów i pomidorów, owoców morza (głównie małż), zup rybnych (np. Bouillabaisse). Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.

 

Wyprodukowany w Iranie

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony