
Sklep stacjonarny
Rynek Kleparski 4
31-150 Kraków
tel.: 32 307 72 73
Tygielek miedziany 220 ml turecki






Opis
Tygielek do kawy
Sposób parzenia kawy ma istotny wpływ na jej aromat oraz walory smakowe. Parzenie kawy po turecku pozwala na wydobycie ze zmielonych ziaren charakterystycznych dla danego gatunku nut smakowych.
Pojemność: 220 ml
Kolor: antyczny miedziany
Wykonany z miedzi.
Parzenie kawy w tygielku po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka - cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Propozycja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczką wody i lokum.