Zadzwoń: 570 560 780    Wyślij email: info@sindibad.pl    FB/Inst: SindibadKrakow 

flag pl flag en
Producenci

Sklep stacjonarny

  Rynek Kleparski 4
  31-150   Kraków
  tel.: 32 307 72 73

 

Promocje
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
65,00 zł 35,00 zł
szt.
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
43,00 zł 25,99 zł
szt.
Popularne indyjskie herbaty
Popularne indyjskie herbaty

Indie to wielki kraj położony w Azji Południowej. Pod względem powierzchni jest siódmym krajem świata! W tym urzekającym i pięknym miejscu tętniącym kolorami i życiem od wieków tradycyjnie uprawia się herbatę. Większość upraw jest zlokalizowana na północy Indii, gdzie panuje klimat zwrotnikowo-monsunowy. Taki klimat sprzyja hodowli herbaty, gdyż charakteryzuje się gorącymi i niezwykle wilgotnymi latami oraz ciepłymi i suchymi zimami. W tym wpisie znajdziesz zestawienie najbardziej znanych herbat pochodzących z Indii.


1. Assam


Nazwa tej herbaty pochodzi od rejonu, w którym się ją uprawia. Assam to obszar znajdujący się w północno-wschodnich Indiach. W tym rejonie często pada deszcz, a temperatura jest zazwyczaj bardzo wysoka. Przez większą część roku krzaczki herbaciane są chronione i zabezpieczane przed działaniem zmiennej pogody, a zbiory trwają tu krótko, bo zaledwie kilka miesięcy (od marca do września). Taki klimat wpływa na charakterystyczny smak tutejszej herbaty, która jest bardzo wyrazista i mocna. Najczęściej określa się ją mianem „herbaty śniadaniowej”. Anglicy dodają ją do swoich mieszanek porannych herbat znanych pod nazwą English Breakfast


2. Darjeeling


To prawdziwa królowa indyjskich herbat. Jej smak ujmuje delikatnością i świeżością, a boski aromat uwodzi nawet największych herbacianych koneserów. Prowincja o tej samej nazwie jest położona na północy kraju, w niezwykle malowniczym, ale i nieprzystępnym terenie, bo u stóp południowych stoków Himalajów. Krzaczki herbaciane rosną na wysokości 2000 do 3000 metrów nad poziomem morza, co czyni z nich najwyżej uprawianą herbatę. Tutejszy klimat charakteryzuje się częstymi mgłami i umiarkowanym nasłonecznieniem, co przekłada się na niepowtarzalny smak uprawianych tu herbat. Pierwsze krzaczki wraz z fachowcami zajmującymi się ich uprawą sprowadzono tu z Chin na rozkaz Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Zbiory są wykonywane trzy razy do roku – wiosną, latem i jesienią. Smak herbaty zbieranej latem jest inny niż tej zbieranej jesienią czy wiosną. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony