Zadzwoń: 570 560 780    Wyślij email: info@sindibad.pl    FB/Inst: SindibadKrakow 

flag pl flag en
Producenci

Sklep stacjonarny

  Rynek Kleparski 4
  31-150   Kraków
  tel.: 32 307 72 73

 

Promocje
Ciasto makaronowe nitki TAZE KADAYIF 500 g IPEK
Ciasto makaronowe nitki TAZE KADAYIF 500 g IPEK
15,00 zł 7,50 zł
szt.
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
Ryż egipski biały 4,5 kg Durra
65,00 zł 35,00 zł
szt.
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
Tygielek do kawy 250 ml miedziany
43,00 zł 25,99 zł
szt.
Rodzaje przypraw indyjskich
Rodzaje przypraw indyjskich

Tradycyjne smaki indyjskich przypraw to przyprawy gorzkie, słodkie, cierpkie i ostre, przy czym trzeba pamiętać, że ich ostrość jest wyjątkowo intensywna.

Wiąże się to z tradycją orientu, w której przyprawy miały nie tylko walory smakowe, lecz również moc leczniczą. W warunkach, w których ciężko było o stały dostęp do świeżej wody, miały działanie bakteriobójcze. Ponadto przyprawy te uwalniają endorfinę, czyli naturalny środek przeciwbólowy, wywołujący poprawę samopoczucia, usprawniają trawienie i przyczyniają się do poprawy odporności. Jakich zatem przypraw nie może zabraknąć w twojej kuchni?

Chili

Ta indyjska przyprawa powstaje z przetartych papryczek chili i stosowana jest najczęściej w daniach z fasoli i soczewicy. Ponadto chili występuje w różnych stopniach ostrości, dlatego czytajmy dokładnie etykiety.

Cynamon

Cynamon  uzyskuje się z wysuszonej kory cynamonu cejlońskiego. Najczęściej spotkamy tę przyprawę w postaci proszku, lecz także może wystąpić w postaci kawałków kory. Najlepiej sprawdza podczas gotowania potraw słodkich i słonych.

Curry

Zdecydowanie najbardziej popularna przyprawa indyjska, dostępna w proszku lub w liściach. Curry to tak naprawdę mieszanka kilku przypraw:

  • chilli
  • kurkumy
  • kminku
  • kolendry
  • kardamonu
  • goździków

Curry dodajemy do masali oraz różnych sosów.

Kolendra

Kolendra to z kolei przyprawa dostępna w liściach i w proszku, przy czym pamiętajmy że liści nie można gotować. Pod wpływem innych składników bowiem liście stracą swój wyjątkowy smak.

Koriander

Kto chociaż raz zetknął się z korianderem, ten od razu pozna jego słodkawy i lekko cytrusowy aromat. Jest świetnym zamiennikiem soli, wydobywającym z każdej potrawy jej charakterystyczny smak i aromat.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony